AJAK VÁROS HONLAPJA

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rozmaring Óvoda és Bölcsőde

4524 Ajak                                                                                                 

Hajnal út 9.sz.

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Web: www.rozmaringovoda.hu

Tel.: 06 45 455 029                       

Óvoda és bölcsőde vezető: Takács Károlyné

Óvodánk 1961-ben épült a település középpontjában. Az akkori három csoportos óvoda folyamatosan bővült, a csoportok száma kilencre emelkedett. A gyerekek létszáma meghaladta a 275 főt. 1999 a fordulat éve lett az óvodában, mert ekkortól fokozatosan beindult a gyerekek létszámának csökkenése, amely magával vonzotta az óvodai csoportok létszámának csökkenését is. A Rozmaring nevet 2002. január 1-től viseli óvodánk.
2007 novemberétől Bázis Intézmény lett, fenntartónk Ajak Város Önkormányzata.

2007/2008-as évben megtörtént az óvoda épületének felújítása, megszépült óvodánk kívülről belülről. 2008-tól négy óvodai csoport és egy bölcsődei csoporttal lettünk gazdagabbak.

2010-re már sikerült átadnunk a harmadik bölcsődei csoportot is. Jelenleg az Ajaki Rozmaring Óvoda és Bölcsőde négy óvodai csoporttal és három bölcsődei csoporttal működik.

2008-ban Közoktatási társulás jött létre a Szabolcsbákai óvodával, amely 2013. júliusig működött, ettől az időponttól Szabolcsbáka önálló intézményként működik tovább. Jelenleg az óvodás gyermekek létszáma enyhe csökkenést mutat. Az elmúlt nevelési évben 119 gyerek vett részt az óvodai nevelésben, amíg a 2013/14-es várható gyereklétszám 110 fő lesz.

2013-ban nagy változás történt az óvoda és bölcsőde belső területeinek (csoportszoba, öltöző) arculat váltásával. Megszépült, megújult a mesés jelenetektől, szinte életre kelt az egész intézmény. Egy mesei álomvilágba „varázsoljuk” nap - mint nap a gyerekeinket, és az ide betérő szülőket, felnőtteket, és kedves vendégeinket.

Azok a szülők, akik az Ajaki Rozmaring Óvoda és Bölcsődébe hozzák gyermekeiket, megtapasztalhatják azt az érzelmi biztonságot, őszinte szeretetet, gondoskodást, és a szakemberek által garantált óvodai és bölcsődei nevelést. Arra törekszünk, hogy a település hagyományait a gyerekek életkorának megfelelően élővé- élhetővé tegyük, megismertessük, megszerettessük velük a környezet védelmét, a „Hagyományápolást a környezet tevékeny megismerése tükrében.”

Sétákat, kirándulásokat szervezünk szűkebb és tágabb hazánk megismerésére.

Évente két szülői értekezletet és nyílt napot tartunk. Családi barkács napot, egészség napot és sport napot is szervezünk csoport szinten, a szülő- gyermek- óvónő teljesebb megismeréséhez.

Farsangkor az SZ.K. közreműködésével, táncos mulatságot szervezünk, ahol szülők, nagyszülők, gyerekek önfeledten szórakozhatnak. A bevételből az óvoda játékeszközeit valamint udvari játékait bővítjük, fejlesztjük.

Óvodánk szolgáltatásai:

- Fejlesztő foglalkozás                       Pedagógiai Szakszolgálat

- Logopédiai foglalkozás                    Pedagógiai Szakszolgálat

- Hitoktatás (római, görög)                 Hitoktatók

- Ovi – foci                                         Szakoktató

- Gyógytorna                                      Szakoktató

- Tehetséggondozás                          Óvodapedagógussal

- Drámajáték

- Kézműves foglalkozás                      

- Színházlátogatás Kisvárdába         Óvodapedagógussal

- Bábelőadás az óvodában               Óvodapedagógussal

Intézményünk udvara 1042 m2.Hatalmas zöld övezetben terül el az épület mögött. Csodálatos fák, bokrok, cserjék díszítik az intézmény belső udvarát. 2013 decemberében óvodánk elnyerte a „Zöld Óvoda” címet, amelyet ma már büszkén viselünk és mutatunk mindenkinek. A kinti játékeszközökön kívül, kerékpározásra, rollerezésre alkalmas pályával, valamint a gyerekek számára télen – nyáron élményt adó dombbal is rendelkezünk.

Intézményünk nem rendelkezik önálló konyhával, hanem az iskola konyhájában készül a finom étel az ovisoknak, bölcsiseknek egyaránt. Az épületünkbe tálalókonyha valamint még tornaszoba is található.

BÖLCSŐDE

Az intézmény 2007/2008-as felújítása, valamint az óvodás gyerekek létszámának csökkenése, szinte felkínálta az akkori önkormányzati vezetésnek, hogy merjenek bölcsődébe gondolkodni, bölcsődét nyitni Ajakon. A terv és elképzelés meg volt, a tevékeny munka után 2008 őszén végre egy csoporttal megkezdte működését a bölcsőde. Mint minden új, ennek is meg volt a maga szépsége, nehézsége és nem utolsó sorban öröme. 12 gyerek bölcsődei ellátását kezdte meg intézményünk. A szülők örültek az új lehetőségnek, megelégedéssel és örömmel fogadták a működési engedélyben feltüntetett települések is. 2009-ben újabb bölcsődei csoporttal gazdagodott az ajaki bölcsőde, míg 2010-re pályázat útján elkészült és beindult a harmadik bölcsődei csoport is.

Az elmúlt nevelési évben 34 gyerek nyert felvételt a 34 férőhelyre. Ebben a nevelési évben is reméljük a férőhely 100 %-os feltöltését.

A bölcsődei nevelés a gyermeki szocializáció és egészséges fejlődés színtere.

A kisgyermeknevelők 20 hetes kortól, ha szükséges a 3. életévet augusztus 31-ig betöltően szinte pótolják azt az anyai gondoskodást, törődést, fejlesztést, amit az anya ad a gyermekének. Azon kívül a különböző tevékenységeken keresztül fejlesztik a gyerekek képességeit, hogy örömmel és sikerrel éljék meg a bölcsődés korszakot. A kisgyermeknevelők mindannyian szakképzett emberek, akik elméleti és gyakorlati tudásukat, a megtapasztalás útján kamatoztatják a gyerekekben.

A bölcsőde jól felszerelt a XXI. század elvárásainak megfelelően rendelkezik minden szükséges eszközzel, helyiséggel, ami a gyermekek fejlődéséhez szükségesek.

A szakmai ellenőrzések, és a szakmai gyakorlatot itt teljesítők, valamint a szülők és az ide látogatók mindannyian megelégedéssel beszélnek az itt folyó munkáról. Ennek köszönhető, hogy van jelenünk és jövőnk.

Szeretettel várjuk az ideérkező gyerekeket, szülőket, ahol a beszoktatás időszakában megismerhet minden neveléssel kapcsolatos dolgot. Nyíltnapokon ízelítőt adunk a bölcsőde mindennapjaiból. Szülői értekezleteken beszélünk a legfontosabb gyerek neveléssel, gondozással kapcsolatos dolgokról, melyhez segítséget kapunk a bölcsőde orvosától, valamint  védőnőjétől.

Tágas, bekerített bölcsődei udvar várja a gyerekeket, szép környezetben. Évente egy alkalommal BÖLCSI kóstolót szervezünk az érdeklődő szülőknek, gyerekeknek.

Szolgáltatásaink:

  •                                        - Rendszeres védőnői ellátás
  •                                        - Szülői segítségnyújtás
  •                                        - Rendszeres orvosi ellátás
  •                                        - Bábelőadás
  •                                        - Családi barkácsnap, egészség nap, sport nap

 

Bölcsődénk a bölcső gyengédségével, az anyai figyelem szeretetével, hív és vár minden kedves gyermeket!

Ön itt van: Home VÁROSUNK INTÉZMÉNYEK Közoktatási Intézmények Rozmaring Óvoda és Bölcsőde